Onko rypsiöljy myrkyllistä?

- Ongelma: "Olen mukana keskustelemassa Internet-sivuilla rypsiöljystä. Saamani tiedon mukaan rypsiöljy ei enää 1960-luvun jälkeen ole ollut myrkyllistä. Sivustoilla on monia käyttäjiä, jotka pitävät rypsiöljyä myrkyllisenä." (Ote kysyjän viestistä 17.4.2009)

- Muutama vastaus (21.4.2009 JT):

1) Haitallinen erukahappo poistettiin rypsistä ja rapsista kasvinjalostuksella (myös Suomessa) 1960-luvulla. Sitä esiintyy enää satunnaisesti (epäpuhtautena), ja sen pitoisuuksia valvotaan ottamalla öljyistä näytteitä (kuinka usein, en tiedä – detaljeista täytyy kysyä tuottajilta, teollisuudelta ja esim. Eviralta).

2) Laatuparannus saatiin aikaan mutaatiojalostuksella: kasveja käsiteltiin kemikaaleilla ja säteilytyksellä ja toivottiin onnenkantamoista: erukahapon muodostumisesta määräävän geenin rikkomista toimimattomaksi. Ja saatiinhan sellainen, kun tutkittiin satojatuhansia käsiteltyjen rypsikasvien siemeniä. (Olin itse kesäharjoittelijana Hankkijan kasvinjalostuslaitoksessa sinä kesänä, kun noita jalostuskokeita tehtiin).

3) Sama asia saataisiin nykyisin tehdyksi paljon nopeammin, varmemmin ja puhtaammin käyttämällä geenitekniikkaa (geenimuuntelua) www.geenit.fi/EP06L.pdf. Valitettavasti sitä vastustetaan ammattimaisesti levitettyjen myyttien ja taikauskon takia.

4) Ne epäpuhtaudet? Niitä voi tulla, jos peltoon sekoittuu rikkakasveja, varsinkin peltokaalia. Luomurypsin viljelyssä rikkakasvien torjunta on "lähes toivotonta", eikä niiden siemeniä useinkaan voida edes jälkikäteen lajitella pois puidusta rypsin siemenestä (eräs tällainen tavallinen ongelma on jauhosavikka, jonka siemenet jäävät väistämättä aineineen kontaminaatioksi rypsiöljyyn – varsinkin "neitseelliseen"). Tästä syystä luomurypsi joudutaan yleensä kylvämään tavallisen rypsin siemenellä (kunnollista, puhtausvaatimukset täyttävää kylvösiementä ei juuri saada tuotetuksi luomussa).

Erukahappo on yleistä (ainakin?) luonnon ristikukkaiskasveissa. Nämä ovat suurena ongelmana luomurypsissä ja -rapsissa. Jos puhtaus huolettaa, kannattaa siis käyttää ei-luomua. (Toisin kuin maallikot luulevat, tällaiset ei-suotavien aineiden epäpuhtaudet ovat suurempana vaarana nimen omaan luomussa kautta linjan – esim. www.geenit.fi/TS110603.pdf, www.geenit.fi/HTkar902s.pdf, www.geenit.fi/MaisHome.htm).

5) Mihinkään takuuseen en voi itse mennä mahdollisista pitoisuuksista. Käytän kyllä itse asianmukaisesti viljellystä rypsistä ja rapsista saatavaa öljyä. Tosin siirryn varmasti syömään sydänystävällistä pitkäketjuista omega3-kasviöljyä, kun se tulee markkinoille Amerikassa (noin 2011–2012): www.geenit.fi/TP09.pdf s. 19-20. Vaikka sitä saadaan ensi vaiheessa ainoastaan soijasta (toivottavasti joskus myöhemmin myös rapsista), joka ei muuten ole öljysuosikkini (öljyprofiili ei muussa suhteessa vielä pysty kilpailemaan rapsin tai oliivin kanssa).