Tautiriski kasvaa 150-kertaiseksi pastöroimattomilla maitotuotteilla

Syömällä pastöroimattoman maitotuotteen saat ruokamyrkytyksen 150 kertaa todennäköisemmin kuin tavallisesta maitotuotteesta, osoittavat pitkäaikaiset seurantatutkimukset USA:ssa (Centers for Disease Control and Prevention, CDC 2012). USA Today 22.2.2012

Vakavimmin uhka kohdistuu lapsiin ja nuoriin (alle 20-vuotiaat). Pastöroimattomista maitotuotteista aiheutuvat infektiot ovat myös vaarallisempia: uhri joutuu sairaalaan 13 kertaa todennäköisemmin kuin tavallisista maitotuotteista saaduissa ruokamyrkytyksissä.

Maitoperäiset ruokamyrkytysepidemiat ovat kaksi kertaa yleisempiä niissä osavaltioissa, joissa pastöroimattomia maitotuotteita saa myydä – vaikka pastöroimatonta maitoa käytetäänkin USA:ssa vain vähän (1 %).

Heinäkuussa 2012 pastöroimaton museomaito vei Suomessa lapsia EHEC-teholle – kuolleita 0

  • Langer ym. (2012). Nonpasteurized Dairy Products, Disease Outbreaks, and State Laws — United States, 1993–2006. Emerging Infectious Diseases 18: 385-391
  • THL: Pastöroimattomassa maidossa ei ravitsemuksellista lisäarvoa. YLE Uutiset, Turku 18.7.2012

    Ks. myös Vihreää maitoa sekä Pasteur, kemia ja fysiikka – ihmisen tuho?