Tieteen väärentäminen pelottelun välineenä

Käyvätkö ravinnon geenit ihmisen ja luonnon kimppuun, ja aiheuttavatko ne ekokatastrofin? Näissä geenivastustajien väitteissä ei ole biologista eikä ekologista järkeä, kuten biologian tiedeliitot ovat jo 20 vuotta koettaneet kertoa. Joka tiedekongressissa se kuullaan - mutta medialla ei ole korvia.

Jari Peltonen teki Suomessa harvinaista, tutkivaa journalismia ja selvitti muutamaa Ho-holistisen uskonyhteisön outoa kampanjaväitettä varsin perusteellisesti kirjoituksessaan* Keskustelussa kovat piipussa, Maatilan Pellervo 4/2009.

Geenivastustajat ovat tuttuun tapaan taas väärentäneet biologien tutkimustuloksia. Tämä paljastui, kun tutkijoilta itseltään tiedusteltiin, hyväksyvätkö he väitteet, joita heidän tutkimustensa nimissä levitetään "GMO-vapaa Suomi"-kampanjassa.

Humpuukia, harmittelivat tutkijat omien tutkimustulostensa väärentämistä lyömäaseeksi tieteen vastustajien poliittisiin offensiiveihin. "Viihteen aikakaudella" siitä on kuitenkin jo tullut laaja, median tukema rappioilmiö, johon miltei jokainen biologian tutkimusryhmä joutuu törmäämään omakohtaisesti www.geenit.fi/SaSa080607.pdf.

(JT 24.4.2009)

- - - - -

*P.S. Tiedesivustolla emme eettisistä syistä julkaise perättömiä väitteitä (edes lainauksina muista lähteistä) ilman oikaisua. Ko. lehtikirjoituksessa esiintyi geenivastustajien kampanjan loppupuheenvuorossa joukko tällaisia perättömiä lisäväittämiä (poimintoja ns. litaniasta), joita ei ko. artikkelissa enää voitu käsitellä.

Tämähän on sitä tieteenulkoisten liikkeiden yksinkertaista perustaktiikkaa: epäuulojen herättäminen riittää. Paras keino on latoa "pöytä täyteen" kauhuromantiikkaa - humpuukiväitteitä mahtuu paljon pieneenkin palstatilaan. Tieteellisesti perusteltu, reilu oikaisu sitä vastoin vaatii kymmenkertaisesti tilaa ja aikaa (varsinkin nykyaikaisissa luonnontieteissä). Kauhutarinoista jää näin ainakin 90 prosenttia oikaisematta, eli valtaosa niistä pääsee esteittä muhimaan "luomulannoitetta" ihmismieliin.

- Kyseisiin lisäväittämiin saatetaan vielä palata, kommenttien kera, jos luppoaikaa liikenee (ellei siis todellisilla tutkijoilla ole tarpeeksi tekemistä elämän tieteen salaisuuksien selvittämisessä).