Tappaako meidät biodiversiteettisopimus?

Riossa vuonna 1993 solmittu kansainvälinen biodiversiteettisopimus (CBD) romahdutti geenivarojen suojelutyön maailmassa käytännössä kokonaan yli vuosikymmeneksi. Tilannetta on paikannut hieman vasta FAO:n geenivarasopimus vuosikymmentä myöhemmin. Tämän katastrofin biologit jo tuntevat - ja moni heistä osasi varoittaa aikanaan jo etukäteen, mitä omituisuuksia ja onnettomuuksia seuraisi siitä, että ihmiskunnan yhteiseksi perinnöksi aina katsotut maailman geenivarat lahjoitettiin "itsekkäiden" kansallisvaltioiden ja niiden hallitusten omistukseen.

"Aatteiden" siivittämää väkeä ei järkipuhe vakuuttanut - kriittiset biologit katsottiin luopioiksi, kuten tapana on. Ympäristöväki ajoi sopimuksen läpi suurella innolla. Nyt näyttää siltä, että biodiversiteettisopimus saattaa koitua satojen miljoonien ihmisten kuolemaksi.

  • In English: Tiedeuutinen kertoo, että CBD-sopimukseen vedoten Indonesia kieltäytyy antamasta lintuinfluenssaan kuolleiden ihmisten virusnäytteitä maailman virustutkijoiden käyttöön (Nature 450: 598 (2007) sekä In English: BBC News Feb. 7, 2007). Tiedeyhteisö tarvitsisi näytteet uusista viruslinjoista heti, jotta niihin tehoavien erityisrokotteiden kehittäminen olisi mitenkään mahdollista ennen kuin tappava pandemia ehtii selättää maailman.

    Hyvin todennäköisesti se todellinen pandemia riistäytyy aikanaan liikkeelle juuri Indonesiasta, jossa lintuinfluenssan aiempiin rotuihin on kuollut eniten ihmisiä tähän mennessä. Mutta taudin tappava rotu onkin siis sitä arvokasta biodiversiteettiä, jonka omistaja saa vaatia kovan monopolihinnan tästä "lahjastaan ihmiskunnalle"...?

    Neuvottelut Maailman terveysjärjestön ja Indonesian välillä ovat lukuisista yrityksistä huolimatta kariutuneet, eikä tiedeyhteisö pysty ihmeisiin ilman tietoa vastustajasta. Kuolleitahan se tietää tosipaikan tullen - ja ehkä paljon enemmän kuin on nykymaailmassa "koskaan" nähty. Mutta onhan aatteilla usein hintansa...

    Se också Gentekniknämndens (Sverige) vetenskapsrapport:

  • På svenska: Genteknikens utveckling 2007, sidan 24